Top

Vi har tävlat appelklass spår!

Här finns en film från tävlingen:

Och här kommer en lååååååång text 😉

Första gången för både mig och Qaxi att tävla i spår 🙂 Lite nervöst. Jag har bara tävlat lydnad förut. Nu skulle man även bli bedömd i spåret 😉 Påsläpp, komma ihåg att låta linan löpa ut både i start och efter apport. Hm, lite nervöst. Och med tanke på att man aldrig vet med Qaxi, hade jag ingen aning om hur det skulle gå… Så vårt mål var att komma runt spåret!

Åkte dit så vi var där en timma innan tävlingen skulle börja. Känns bra att hinna rasta hunden i lugn och ro. Och eftersom det var en brukstävling får man ju gå ner på plan och träna innan. Så jag gick ner och körde lite linförighet, läggande under gång och framförgående. Avslutade med en platsliggning.

Sen gick vi in till klubbstugan. Då kom spöregnet. Oj vad det regna. Det blev dags för lottning. 10 ekipage var vi totalt. Och jag lyckades dra start nummer 1 (hade jag ju även gjort på lydnadstävlingen i fredags 😉 ), regnet mattades av och vi åkte ut till spåren. Lena var med, tack och lov. Så hon fick köra. Slapp jag hålla koll på den detaljen 😉 Var ett fältspår. Tog ut Qaxi så hon fick kissa. fixa ordning linan (måste verkligen köpa en ny…) och satte henne i närheten av spårstarten medan vi väntade på domarna. När jag såg att dom var på väg selade jag på. Så var det dag att gå på spåret. Qaxi körde ner näsan innan vi kommit till starten Så jag lätt henne hållas. Släppte på och hon for iväg fint. Tuffar på fint i ca 10 meter, sen gjorde hon som hon gjort många gånger. Tvärnitar mitt i det fina spårarbetet och bara måste vända tillbaka och kontrollera spåret en extra gång 😉 Sen iväg igen och spårar på fint. Liggmarkerar första apporten utan problem. Tack och lov tog hon upp spåret väldigt fint efter apporten. Tar vinkeln bra (hurra) fast jag var osäker på vilket håll det gick åt. Men ingen ropade, så då borde vi va på rätt väg 😉 Ser efter ett tag att hon får in andra apporten i näsan, men tror inte hon är helt på spårkärnan (då brukar hon aldrig missa en apport). Hon slår lite ett par gånger och jag ser att hon har både sitt spår och föremål i näsan. Men hon väljer sedan att fortsätta spåra. Och med tanke på att det är just spåret vi kämpar med i träningen, så tänkte jag att vi struntar i den! Jag hade säkert kunnat sagt “var är den” eller något så skulle hon släppt spåret helt och jobbat ut apporten istället. Men jag tyckte spåret var värt mer 😉 Målet var ju att komma runt 😉 Ibland har hon ju lite klurigt att koppla på spår efter apport med. Så vi tuffade på. Tog nästa vinkel bra också! Denna sträcka är vi på spårkärnan igen (känner jag i draget i linan 😉 ) och jag ser att hon mot slutet av spåret får in föremål i näsan. Så där var jag inte ett dugg orolig att hon skulle missa. Och såklart spårar hon rakt på slutet och stannar och tittar på mig. Bästa Qaxi!!!!

Vårt mål var uppnått! Vi tog oss runt!!!! 😀 Med bra spårarbete och bra vinklar!!!! Matte är så nöjd!!! Vi fick 7,5 av båda domarna. Man kan ju få max 8 med en missad apport. Och så drog dom en halv enhet på att hon kontrollerar spåret. Tillbaka vid bilen lekte vi med bollen en stund.

Frukost i bilen!

Tillbaka till klubben fick Qaxi sin frukost i bilen 🙂 Hade hon fått igår med (då hade vi följt med Victoria när hon tävla högre spår!) Så bilden är från lördagen 😉 Sen var det bara att vänta. Vi gick en sväng med hundarna igen. När alla var tillbaka fick vi veta att två var strukna. Men eftersom vi var start nr 1 så blev det ju ingen skillnad för oss i startordningen 🙂 Dags för budföring. Skulle hon springa? Känns som att hon har fattat grejen. Och jag har iaf fått till två pass på “okända”. Vi hälsar på mottagaren och går iväg. Gör precis som på träning. Sätter henne framför mottagaren (ca en-två m ifrån), inget hälsande och inget tjafs, hon får bara sitta och titta när jag hälsar 😉  Jag går fram och säger bara att hon ska säga “här”. Sen hälsar jag på henne. Så går vi och ställer upp. Qaxi far iväg jättefint på “marsch” 😀 Underbart!!! Gör ett fint känguruhopp och sätter sig bredvid mottagaren. Sen sprang hon även tillbaka till mig 😀 Hos mig kör hon både känguruhopp och krachlandning på mig. Så sätter hon sig bredvid och bara väntar på att jag ska säga “marsch” igen 😉 Stackars Qaxi blev lite paff när jag satte på henne kopplet igen… “får jag inte springa till marsch igen???? 🙁 ” 😉

Så vankades platsliggning direkt efter. Som var uppdelad i två grupper. Qaxi var lite på hugget när vi gick ut på plan igen och kikade på tävlingsledaren och domarna. “Var är min marsch???” 😉 Men, hon låg jättefint sedan. Tog upp huvudet och kikade in grannen en kort stund. Sen återgick hon till att ligga på exakt samma sätt hela tiden. Phu. 3 minuter kan va så himla länge :shake:

Sen var det direkt på lydnaden. Värmde bara upp Qaxi med lite fotgående på parkeringen innan vi äntrade planen. Linförigeheten kändes bra. Någon miss i något sättande bara. Så jag är nöjd!!! Framförgåendet gjorde hon som jag hoppats. Utförde momentet 😉 Sen drar hon ju en hel del. Det har jag inte lagt någon vikt i. Sen satte hon sig inte ordentligt i halten. Mattes fel. Aldrig tränat avslut efter framförgående. Har bara tränat att gå framförgående åt andra hållet, eller belöning vid halten. Så tror Qaxi blev lite paff när jag stannade helt plötsligt 😉 Så den missen tar jag på mig helt och hållet 😉

Linforighet
Så duktig i linförigheten! 🙂

Enda nackdelen jag känner nu är att jag blir osäker på ordningen. Är det läggande nu? Inkallning? På lydnadslydnaden har jag ju stenkoll och känner mig väldigt säker. Men nu började jag känna mig lite osäker… inte bra. Känns tryggare när man är helt i det klara med ordningen. Men men, läggandet är jag nöjd med 🙂 Det är ett Qaxiläggande 😉 Och hon gör dom olika snabbt bara. Bara hon lägger sig med engagemang är jag nöjd! Inkallningen var inga som helst problem. Fick bara göra en helt om innan, men det var inte några bekymmer. Men sen kom värsta momentet. Apporteringen. Qaxi snappar upp direkt att tävlingsledaren går och hämtar den där underbara prylen. Med själva apporteringen är jag nöjd! Satt kvar (bara det lixom!!!!) sprang ut och grep fint. Och hade en hyffsad fin ingång utan tugg. Apporten vägde nada typ. Fast nu kom ju det värsta. Att tävlingsledaren ska ha tillbaka apporten. Hua mig. Och Qaxi vet precis vart den är minsann. Dags att ställa upp för hopp över hinder. Hon hoppar men vänder nästan upp direkt och har siktet inställt på apportlådan. Jag blir kommenderad att göra återhopp, och jag är kall och väntar någon sekund, och när Qaxi slänger en blick på mig beordrar jag hopp. Vilket hon gör, med en bra ingång (inget känguruhopp 😉 )
Puh! Tävlingen var klar!!!!! Vi hade klarat av hela tävlingen! Alla moment har vi betyg i!
Oj vad stolt jag var över min lilla underbara Qaxi när vi går ut från planen !love!

Sen kommer man ju till prisutdelningen… och den är ju alltid lika spännande 😉

Vi hade ju trots allt bara 7,5 i spåret. Så där ryker ju ganska så många poäng… Men ekipage efter ekipage ropas upp. Ganska gött när det bara är första placeringen kvar och man inser att ens namn inte har ropats upp ännu. Så vi gör som vi gjorde fredags kväll. Vinner över allihopa 😉 Fick en klump i halsen när jag insåg det. Och får kämpa för att inte börja storgråta 😉 Vi fick ihop 283 poäng och är uppflyttade till lägre spår!!!

Vinnare!
Gött att stå längst upp på pallen 😉

Till betygen:

Domare 1: Lasse Eriksson
Domare 2: Per Arne Hellberg

Jätteroligt när man får positiva kommentarer från domare förresten 🙂

LYDNADSMOMENT
Moment Koeff Betyg 1 Betyg 2 Medelp. Kommentarer
Linförighet 4 8,5 9,5 36.00 1: Ngt ojämn pos, ngt slarvig halt
2: Ss, bra språngmarsch
Framförgående 2 7,5 7,5 15.00 1: Drar, sned halt
2: Stretar ngt, avslut
Platsläggande 2 8,5 8,5 17.00 1: Ngt långsam
2: Ngt långsam
Inkallande 2 9,5 10 19.50 1: Slarvig avslut
2: BRA!
Apportering 4 9 8,5 35.00 1: Slarvig avslut
2: Tempovxl, avslut
Hopp över hinder 4 10 10 40.00 2: BRA!
Platsliggande 5 10 10 50.00
Medelpoäng lydnad: 212.50
SPECIALMOMENT
Budföring 2 9 9 18.00 1: Slarv avslut
2: Avslut, hjälp av hjälpföraren
Spårning 7 7.5 7.5 52.50 1: 1+1, släpper & återvänder vid start, omstart
2: Tappar en pinne
Medelpoäng special: 70.50
TOTALPOÄNG: 283 och uppflyttad :cool2: