Top

Vittringsapportering och inlärning av upplet.

Enda sen i årsskiftet har jag kört två moment som jag lägger lite extra energi på, så nu i två veckor har jag rutan och vittringsapportering med Qaxi. Med rutan behöver jag ett bättre sug och säkrare placering. Vittringsapporteringen har vi inte hållit på med så länge än, så där är det mer grundträning 🙂

Med vittringen har jag börjat med att jag har gömt en pinne, som hon får leta upp. Eftersom tanken är att dom ska leta efter rätt pinne 🙂 Så måste hon lära sig att man måste slå på näsan. Nu har jag även lagt ut en hög med pinnar (utan vittring) som hon då ska strunta i, eftersom hon fortfarande ska leta efter den gömda pinnen. Så här ser det ut nu:

[youtube id=”ej6dM_VEtcM” maxwidth=”750″]

Bra att hon struntar i pinnhögen! Så, nu kör vi på och ser hur det ser ut om 2 veckor 🙂

Med Rusa har jag i helgen tagit upp uppletsträningen igen. Vi började med den innan vintern, men under vintern har vi bara tränat avlämning av föremål (viktig grund att kunna om dom ska leta grejer 😉 ). Rusa verkar ha ett gott minne, för hon visste precis vad vi höll på med 😉 Kanske lite för mycket, blev väldigt het. Så vi fick pausa (lämnade platsen helt…) mellan förövningen och att jag skickade henne 😉

Rusa innan upplet
“Huh! Vad drygt att ligga här! Jag vill springa ut och hämta min grej!!!”

Provade även att skicka henne en gång utan förövning, det gick det med. Så det kan nog bli bra det här 😉 Men, vi ska inte forcera för fort, vi bygger en bra grund att stå på. Så blir det nog bra till slut. Hoppas jag. 😉

Vi började även träna på att hämta flera grejer efter varann (på nära håll) för att lämna av hos mig. Jätteduktig var hon lilla Ploppen 🙂

I lördags fick vi sol! Tog ett kort på mina knasbollar när vi gick en promenad… så stor hon har blivit lilla Rusa… vuxit om Qaxi har hon gjort med!  😛 Men nu tror jag hon har växt klart… iaf på höjden. Hoppas jag…  😆

Rusa & Qaxi
Sötnosar!

På söndagen regnade det hela dagen istället… Omväxling förnöjer? Varken jag eller hundarna brydde oss om regnet utan körde på med upplet och lydnad ändå… men, jag föredrar nog solen 😉

Qaxi och bilen
Köpte ju en ny bil för ett tag sedan med, gillar den skarpt! Gillar våran Variocage bur också 😎
Här står Qaxi och väntar på att få jobba! 😉 Uppletet hägrar… 😆

Qaxi har börjat fälla också… skrapade bara lite på ytan… :whaat: Man får bort en hel del med FURminatorn 😉

Qaxi fäller