Top

Uppletsfilm och träningsfunderingar.

Eftersom jag ändrat om i vår uppletsträning tänkte jag att det kan va bra att filma för att kunna utvärdera det så bra som möjligt sedan 🙂

Här är filmen från när vi körde igår kväll:

Som man ser hoppar hon in i slutet. För att det är så vi kört innan. Därför hon tuggar lite med. Förväntan är boll och lek, föremålsbyte. Vilket skapar tugg… Men så fort jag får in henne till sidan kan man se att hon håller lugnt och fint. Det som ska bli intressant är att se när hon har bytt tanke vid ingången och söker sig till mig och blir stilla direkt.

Och precis som i allt annat, spår, sök och upplet brukade (med betoning på brukade! Är inte så längre 😉 ) Qaxi vara väldigt duktig fram till första föremålet/apporten/figgen. Men sen blir det hajkon bajkon. Hon är en riktig utmaning att träna med vill jag lova. Men jag lär mig enormt mycket!

I nuläget spårar hon långa spår med 8 apporter utan problem. Nu söker hon efter människa på människa utan problem. Men det ligger mycket tid, tankeverksamhet och träning bakom 😉 Men gör man på rätt sätt blir det så bra ju! Nu ska jag få till det på uppletet också. Det har varit det som har varit mest svårtränat med den lilla svarta 😉 Alltid snyggt ut första skicket och in med grej. Men varför ska man hämta en till? Hit med bollen! Jag har gjort mitt jobb!!! 🙄 Förövrigt är det föremål 2 i filmen… så framsteg finns redan. Dom får man inte glömma bort!

En annan sak jag måste ha i åtanke när jag tränar är tid. Hon behöver många upprepningar över tid för att bli säker i vad hon ska göra. Här kan man inte bara hasta fram och göra något halvdant inte. Det coolaste är när man hittar rätt. Rätt metod och ge henne tid. Så blir det guldbra!

Ta vårt framförgående exempelvis. Körde dom “vanliga” metoderna. Gå till pinne/gå till boll. Det gick inte alls! Trots att vi traggla länge länge. Sen fick jag ett litet tips av vår uppfödare. Oftast kan jag se ganska fort små små detaljer för att se om det är rätt metod att gå vidare med. Och det tyckte jag mig se. Sen blev det många upprepningar under en längre tid. Nu gör hon framförgående utan problem 🙂 Möjligtvis med lite drag. Men inget jag lägger jättestor vikt i. Kan hålla kopplet med ett finger. Så draget är inte så våldsamt om man säger så 😉