Top

Skulle jag tycka mindre om Smilla för att hon är dålig mentalt?

Dessa rader fick jag mailat till mig här om dagen:

“Kanske du skulle accepterat det istället för att gå och tycka mindre om någon av dina hundar.”

Först blev jag riktigt ledsen. Sen blev jag riktigt förbannad! Vart i hela fridens namn har Smillas rädslor med hur mycket jag tycker om henne att göra? Inte ett himla dugg faktiskt.

Där emot kommer jag aldrig tycka om hennes dåliga mentalitet. Och jag kan nästan svära på att Smilla tycker lika illa om den som jag. Det är ju hon som får leva med den. Det är inte hennes fel att hon blev sådan. Det är den dåliga aveln på collie som gjort att hon blev sådan!

Jag kommer aldrig hålla tyst om collierasens allvarliga brister! Tro det eller ej, men den långhåriga collien ligger mig väldigt varm om hjärtat. Hundar kan inte prata. Så jag pratar faktiskt FÖR min Smilla när jag “klagar” över den dåliga mentaliteten.

smillavalp
Smilla som valp i mattes famn.
Inte trodde jag då att jag skulle få en collie som hade så extrema rädslor så hon inte kunde gå utanför porten utan att få panik och fly. Man bli riktigt ledsen när man ser sin älskade hund ha sådan panik och va sååå rädd…

Men som jag skrivit förut här i bloggen. Har vi jobbat och tränat. Varje dag. Aldrig kunde vi bara ta en promenad. Man var tvungen att planera allt i minsta detalj. Många gånger har vi tagit 1 steg fram och 10 steg bakåt… många gånger har det känts som det kommer aldrig att gå. Men jag gav faktiskt aldrig upp. Och vid 2 års ålder började jag se resultat av all träning jag lagt ner.

Och så här blev jag svarad:

“Att jag tror att du tycker mindre om henne kommer sig av det du själv skriver om dina collie i din blogg, många gånger skriver du väldigt nedsättande om dom…”
“…det är nämligen inte bara jag som reagerat på detta.”

VART skriver jag nedsättande om dom? Det undrar jag verkligen. Och alla ni andra som tydligen också tycker så? Det är fritt fram att kommentera i den här bloggen på det jag skriver! Att jag skriver nedsättande om rädslor, har inget med hur mycket jag tycker om min hund att göra!

smillasom08
Så här tycker Smilla och jag om sådant folk som tycker en massa men som inte har en aning om vårat liv!

smillabessie
Mina underbara collieflickor!

11 Comments
 • Johanna

  Det hela är väldigt tråkigt. Jag får ont i hjärtat av att se Spider skakande som ett asplöv i bilen – för varje resa. Kan bara misstänka hur du har haft det. Att colliefolk inte stöttar jag värnar mer om varandra är för mig en gåta. Jag vet inte om mitt hjärta klarar av en collie till – inte om det ska vara så här. Nu när man har en annan ras att leva med samtidigt ser man vilken otrolig skillnad det är på; attityd, hantering av konflikter och minnesbilder.

  17 February, 2010 at 22.43
 • Emma

  Jag har då aldrig läst något som ens skulle kunna tänkas vara att du skulle tycka mindre om Smilla på grund av hennes rädslor?!

  Det är ju inte roligt med en hund som är så rädd, jag tycker ju det är jobbigt med Pulver och han är ju lindrig om man jämför, men jag tycker ju inte mindre om honom för det heller.

  17 February, 2010 at 23.01
 • Ida

  Vad ledsen jag blir över folk so är sådana förståsigpåare.. tror att dom vet så mkt om människor och tar saker för givet. Som familjemedlem till dig vet jag hur oerhört mycket varje hund betyder för dig, att du skulle tycka sämre om Smilla pga hennes rädslor tror jag inte på för 5öre.

  Jag känner likadant för mina Kineser sån underbar ras, men människorna förstör den.. inlägget om Smilla är att jämföra med min Luna hon har sina brister ffa är allergin ett stort problem, men jag älskar hunden något så oerhört för de, det är därför vi kämpar på, det är därför vi lägger all tid och pengar på att lösa det…

  Kram till bästa sis! !love!

  18 February, 2010 at 09.36
 • Eleonor & Quintus

  Ja du Ewa… Det kommer alltid att finnas avundsjuka och bitterhet bland människor i vår närhet. Däremot är det du som står rak i ryggen och som har slitit och kämpat med Smilla som har så mycket rädslor… De som aldrig upplevt rädslor vet inte vad de pratar om och kan omöjligt sätta sig in i din situation. Att man, trots olika metalitet på sina hundar, ändå älskar ALLA sina hundar villkorslöst är självklart !love! Det är också någonting jag reflekterat över att du självklart gör!!! Låt ingen annan människa få säga annat!

  Ta hand om dig och vänd nu ryggen åt de som tar din kraft! Fyll på med människor och vänner som GER dig energi och kärlek !love!

  Kram
  Eleonor & Quintus

  18 February, 2010 at 09.55
 • Johanna

  Jag tror inte det har ett dugg med att göra med avundsjuka eller bitterhet. Det är ju fint att man bryr sig om hunden men sättet att förmedla sina tankar på tycker jag man ska ifrågasätta. En öppen dialog mellan uppfödare och hundägare tycker jag är något givet. Jag antar att Ewas uppfödare äger en telefon – jag vet att Ewa äger en också..
  Min hunds ägare kan komma med frågor till mig, där hon ifrågasätter en inlärningsmetod t.ex. Men vi har en öppen dialog _hela tiden_ därför är detta inget konstigt för mig (nu är det ju ett väldigt kasst exempel men jag hoppas ni förstår vart jag är på väg med resonemanget). Ett visat intresse i hunden och hundägare är !love! Annars har man liksom tappat sin “rätt” att komma med kritik som denna.

  18 February, 2010 at 11.39
 • Lena Maxhem

  Det var en konstig reaktion…
  Jag vet ju hur du jobbat med Smilla och jag vet också hur det är att ha en riktigt rädd hund. Däremot är jag nog inte säker på att det handlar om aveln i detta fallet, eftersom eftersom jag har en kullbror til Smilla som är mycket social och helt utan rädslor.
  Att träna och tävla med hund är vad jag förstår ditt stora intresse och det är ju omöjligt med en riktigt rädd hund, det går helt enkelt inte att få dem avslappnade i alla situationer som kan uppstå, utan de får i större eller mindre omfattning leva ett begränsat liv.

  *kram*
  ArvelParvel

  18 February, 2010 at 16.48
 • Ewa & Qaxi

  Lena! Kollar man på MH så har flera av syskonen kvarstående rädslor. Fler än hälften av dom! Så jag tror visst det ligger i “generna”…
  Glad för din skull att du fick en sådan cooling som Emil är! 🙂

  18 February, 2010 at 17.08
 • Lena Maxhem

  Ja, det är möjligt…jag har ju inte forskat djupare i det och bara träffat ett syskon vid mh:t. Har också träffat pappan, som är en mkt trevlig collie. Men det kan ligga längre tillbaks kanske…

  18 February, 2010 at 18.41
 • bibbi

  hejsan!
  jag förstår hur det är. indra är väldigt nervös hund och reagerar mycket på saker å ting å gör då utfall. pga sin rädsla. det är inte roligt alls. vi har jobbat oss åt bättre riktning nu men det har tagit oss 1 år att nå dit vi är nu. hon är inte helt bra än med sin rädsla och nervositet, hon kanske aldrig kommer bli helt säker på det som är i sin omgivning…men för det älskar man ju henne ändå och det tror jag att du gör med dina collie flickor också. fast det är jobbigt så älskar man dom ändå men tyvärr blir vardagen väldigt jobbig när hunden är rädd eller nervös av sig. som sagt var jag säger det igen. man älskar ju sin hund fast man tycker att det är jobbigt med dessa beteenden. kram på dig i från bibbi å indra

  18 February, 2010 at 19.10
 • Mamma

  JAG VET hur mycket du tycker om dina hundar! ALLA! Fattar inte var nånstans du skrivit nedsättande om collieflickorna?

  20 February, 2010 at 16.37
 • Jeanette & Valter

  Vilket påstående!!! Att man skulle älska sin hund mindre pga rädslor, stress mm mm…Däremot som du säger, så är ju inte sagt att man älskar och njuter av dessa sidor…långt därifrån. Jag vet, har haft rädda Collie och nu en lätt stressad Briard! Älskat och älskar dom alla, men älskar inte alla dess sidor. Kram på dig, det klart du älska ALLA dina hundar! Kan inte heller se vart det framkommit nått så dyligt!

  25 February, 2010 at 05.56